Добавяне на субтитри в DVD част 1

Как се слагат субтитри в DVD с програмата DVD-lab PRO? (Част 1)


Използван софтуер:

1. DVD Decrypter – за разделянето на видео, аудио и чаптери от ДВД-тото.

2. DVD-lab PRO – за събирането на видео, аудио, чаптъри и субтитри в ново ДВД.

3. Ifo Update  – за обновяване на информацията в старото ДВД, с информация от новосъздаденото ДВД.

В началото трябва да се направят три отделни папки на HDD който да има повече от 20GB свободно място и да е с NTFS структура.

3 папки
 

СТЪПКА 1 – DVD Decrypter

а) вкарвате във вашия DVD-ROM диска на който ще се слагат субтитри. Ако вече го имате ДВД диска на вашия HDD в ISO файл, тогава ще ви трябва програмата Daemon Tools или Alcohol 120%, за да го mount-нете първо. Пускате DVD Decrypter, отивате на Tools Menu, натискате „Settings” и отивате в полето „IFO mode”. Там маркирате всички отметки така както се виждат на картинката.

DVD Decrypter - Settings
 

След като всичко сте направили така като е на картинката, натискате бутона OK, и се връщате в началния прозорец на програмата. След това избирате „Mode” меню и след това „IFO I”. В този момент програмата сама маркира тази част от ДВД диска където е самия филм, който ще се разделя на видео и аудио файлове.

избор на IFO режим

б) в дясната част на прозореца, избирате „Stream Processing” и слагате отметка на „Enable Stream Processing”.

слагате отметка на „Enable Stream Processing”

След това избирате видео файла и слагате отметка на „Demux”. Ако има повече от един звуков файл, избирате само този който искате и му слагате отметка на „Demux”. Ако има повече от един звуков файл, и искате да останат и те, тогава на всеки по отделно слагате отметка на него и на „Demux”.

слагате отметка на „Demux”

в) След това избирате къде да бъдат записвани преработените файлове в полето „Demuxed DVD” и натискате бутона: „Demuxed DVD”

СТЪПКА 2 – съединяване на видео, аудио и субтитри чрез програмата DVD-lab PRO.

а) пускате си програмата, и от показалия се прозорец избирате „Simple (Movie Only)”. Не забравяйте да изберете и каква цветова система ще има ДВД-то което ще правите. Тя трябва да е точно такава каквато е и системата на оригиналното ДВД, което ще преправяте и натискате ОК.

„Simple (Movie Only)”

б) В долната лява част на екрана който се появава в голямото бяло поле с дясното копче на мишката избирате „Import…”, за да вкарате вашите отделни видео и звукови файлове, които сте направили в предната ПЪРВА СТЪПКА.

Import…

в) с натискане на дясното копче на мишката върху всеки отделен файл, ще трябва да изберете „Insert to Project…”

„Insert to Project…”

Видео и аудио файловете автоматично ще си отидат на местата в прозореца със заглавие: „Movie 1” (В горния десен ъгъл на екрана).

Movie 1

г) с дясното натискане на мишката върху „Chapters” секцията на прозореца „Movie 1” отивате до „Chapters -> Import Chapters…”

Chapters -> Import Chapters…

Намирате си файла който ви е създал DVD Decrypter, в който се съдържа информацията за чаптерите (chapters). От следващия прозорец натискате бутона „Proceed”, изчаквате малко докато свърши обработката, появява се едно съобщение, натискате бутона ОК и всичките допълнителни прозорци се затварят.

д) Натискате два пъти върху полето „Sub 1” и се отваря нов прозорец. Първо трябва да си изберете на какъв език ще са субтитрите които ще добавяте.

Sub 1 След това натискате върху бутона „Import” и отваряте файла със субтитрите. Import

Имате възможност да избирате между 5 вида субтитри - SUB, SRT, SSA, SON, SST. Желателно е файла със субтитрите да е във формат SRT. Ако остане активно квадратчето на опцията 16:9 маркирайте го. Това означава че филма на който му вкарвате субтитрите е формат 16:9. Отваря се един прозорец където нищо няма да пипате, само натискате ОК.

214-1 

След това може да избирате от следните възможности:
1. – може да избирате какъв цвят да са субтитрите (бял или жълт)
2. – може да избирате какъв тип да са (за Български субтитри най-подходящо е да е Tahoma)
3. – може да избирате големината на буквите (за БГ субтитри ако сте избрали 16:9 опцията най-добре изглеждат с размер 24, иначе ако не е избрана опцията 16:9 тогава трябва да е 20)
4. – може да избирате стила на буквите (за БГ субтитри най-подходящо е „Vector Smooth”

Ако искате някои от субтитрите да тръгват сами без да са били зададени предварително
чрез съответното меню на ДВД диска, тогава трябва да изберете тази опция:                           216

След като всичко е готово, натискате бутона „Generate Subtitle Stream” и изчаквате малко докато операцията завърши. 217

След това автоматично се затваря този прозрец и се връщате в основния. Ако има и други субтитри които да съдържа новото ДВД, повтаряте всички операции от точка д), отново за всички субтитри които ще вкарвате.

е) и на края отивате на „Project” -> “Compile DVD…”. В отворилия се прозорец му показвате папката където да бъде записано новото ДВД и натискате бутона „Start”.
При процесор AMD 2,5Ghz и 1024MB DDR памет, времето което е нужно за тази дейност е около 7-10 минути в зависимост от дължината на филма.

Compile DVD…

СТЪПКА 3 - обновяване на информацията в старото ДВД.

а) копирате от вашия DVD-ROM в папката „Original DVD”, всички файлове от диска, чрез програмата DVD Decrypter като сме минали в „File mode”.

б) избирате файловете за основния филм с разширение *.VOB и ги премествате от папката „Final DVD” (примерно VTS_01_1.VOB, VTS_01_2.VOB, VTS_01_3.VOB и т.н.) които съдържат само филма в папката „Original DVD”. Разбира се преди това трябва да сте се уверили че файловете в директорията „Original DVD” които са само за филма, се казват точно по-този начин. Ако се различават имената в двете папки, тогава трябва да смените имената на файловете които се намират в папката „Final DVD” преди да ги преместите.

219

в) Пускате програмата Ifo Update и отивате на менюто „Options” и слагате отметки по начина като в картинката:

Ifo Update

г) сега ще трябва да вкарате двата IFO файла нужни за програмата да ги обнови.
- в полето „Original IFO Path” избирате главния IFO файл от папката „Original DVD”– примерно VTS_01_0.IFO
- в полето „Authored IFO Path” избирате от папката „Final DVD” същия файл, който трябва да е със същото име VTS_01_0.IFO
- в полето „Backup IFO Path” избирате мястото където да бъде записан оригиналния IFO файл, ако случайно сбъркате нещо, да може да се възтанови стария файл.
Натискате „Update IFO” и на следващите два прозореца натискате ОК. Сега вече вашето ДВД е готово, но за по-сигурно че след това ще ви работи и на домашен ДВД плеър, пробвайте да го отворите с DVD Shrink. Ако програмата не даде някакви грешки в ДВД-то, значи всичко е наред и сте готови да го запишете на диск.

 

Автор: Nikra

{START_COUNTER}